HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2009.11.10. 08:08 proximusz

Beismerő vallomások

Címkék: politika mszp fidesz kettős állampolgárság határon túl élő magyarok

Megosztás és könyvjelző

Olvashatjuk: az ellenzék visszavonta javaslatát az állampolgárság megadásának könnyítésére. Ezen annyira nem kell csodálkozni, legfeljebb azon, ha a jobboldali, a magyarság egységéért küzdő értelmiségi osztagok most nem kezdenek éppen olyan sikítozásba, mint ahogyan 2004-ben tették. Vagy lehet, hogy megváltozott a helyzet? Netán most más a politikai szituáció, mint akkor volt?

Ráadásul a fideszes urak ugye pont akkor vonták vissza 8 népszavazás-egyenértékű kezdeményezésüket, amikor az emeszpés urak suta válaszai már arra engedtek következtetni, hogy nem állnak ellent a történetnek, azaz támogatják a magyar állampolgárság könnyített megszerzését. Vagyis, izé, nem utasítják el a javaslatot, igaz, nem is támogatják a benyújtott formában. Mindegy. Pálfordul mindenki.

Azért ez alapvető változás a 23 millió román munkavállalóhoz és a 2004-es ellenkampányhoz képest. Nem tudjuk, mi volt a nagyobb nyomaték az álláspont változásában. A felébredő lelkiismeret, netán a nem éppen kedvező választási kilátások? Az EU-hoz csatlakozott szomszédok? Vagy ezek mind?

Tény, a legfontosabb célországok - Erdély (gyk: Románia), Felvidék (gyk: Szlovákia) - már csatlakoztak mind. Mivel lélekben ugyanolyan színű az útlevelünk, a projekt ott értelmét vesztette. A Vajdaság (gyk: Szerbia) belátható távolságba került az EU-hoz, Kárpátalján (gyk: Ukrajna) pedig szigorú törvényi tiltás alatt van a kettős állampolgárság. Így a fantasztikus kezdeményezés itt sem tud szárba szökkenni.

Szóval, van itt ez az ügy, amit az elmúlt évtizedekben (igen, kedves baloldali barátaim a Trianoni békeszerződés óta) és a rendszerváltozást követően sem sikerült megoldani. És van egy rossz hírem (kedves jobboldali barátaim): már nem is lehet. Legfeljebb feldolgozni. Persze ennek lehet egy szimbolikus gesztusa maga az állampolgárság. Ám miért van, hogy az azzal népszavaztató párt a hatalom közelébe érkezvén gyorsan el akarja tűntetni a témát?

Mert hát éppen ez történik. A Fidesz mindjárt kormányoz, de most, mint politikai szervezet magasról leszarja a határon túli magyarokat. Éppen találtak egy kamu indokot, amivel ejteni lehet az ügyet. Ezzel persze már-már bevallják: blöff volt az egész. Most szembesültünk azzal, hogy bármennyire is piros-fehér-zöld volt a zászló, meg nagyon nagy a nagymagyarországos matrica, akkor sem akarták megoldani. Hülyíteni persze lehetett az embereket, határon innen, meg túl is. Meg is lett a népszavazás eredménye, amelyben a Fidesz és az MSZP között kellett dönteni.

Mit tesz eközben az MSZP? Be vannak rezelve, ha fennáll a veszélye, hogy akár egyetlen nyugdíjas szavazót is elveszíthetnek. (Hogy miért érzik, hogy emiatt szavazatokat lehet veszíteni, azt nem tudom...) Azért hozzáteszem azt is: nem gondolom, hogy a Fideszben és szatelitjeiben néhányan ne gondolnák komolyan a kérdést (csak éppen most nem érdekük). Azonban azt is látni kell, hogy esetleg az MSZP-s urakban az "ébredő lelkiismeret" érzelmi hozzállás is éppen akkora szerepet játszik, mint a nem éppen kedvező választási kilátások, és a már fentebb részletezett külpol helyzet.

Egy dolog azonban mindenképpen tök jó lenne: ha nem matrica-hadjáratokkal és népszavazási kezdeményezésekkel, vagy ócska marketingkampányokkal kezelnék le ezek a Fidesz meg MSZP janicsárok a határon túl élő magyarokat.

Szólj hozzá! · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr1001511229

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hülye határon túliak 2009.11.12. 12:54:40

Folytatnunk kell a kettős állampolgárság ügyének tárgyalását, hiszen újabb dolgok kerültek napvilágra. Az egyik egy beszámoló az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának a  értekezletéről (értekezlet - Halljuk és érezzük a szó varázslatát!)Relatív n...

Trackback: Oltás miért van? 2009.11.12. 12:52:19

Vírusok mindig is voltak. A vírus támogatja az evolúciót, támogatja az alkalmazkodást, fejben és testben is kondícionál. Amíg nem tudta az ember, hogy mi az a vírus, addig nagyjából az erősebb élt túl, aki kibírta a betegséget. Ma már tudjuk, hogy léte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása