HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2010.07.13. 08:14 ulloiut

Lex Borkai – a sufnituning művészete

Címkék: politika fidesz mutyi lex borkai

Megosztás és könyvjelző

Szokták mondani, hogy akkor kell igazán megijedni, ha az orvos rólad nevezi el a betegséget. A törvényekkel pont fordítva van: addig van minden rendben, amíg ráírják, hogy ki ihlette a jogszabályt, és nem elsumákolva, érthetetlen paragrafusok özöne mögött rejtve el, hogy ki hogyan rendelt meg egy törvényt, hogyan nyerészkedik belőle, vagy éppenséggel hogyan kerüli el a börtönt annak köszönhetően.

Valahogy beletartozik a demokrácia-felfogásunkba… á, hagyjuk a fenébe, ennek már úgysincs jelentősége. Mondjuk inkább így: talán még egy hülye is megérti, hogy nincs rendben, ha egy jogszabály alkotásánál felmerül, hogy alapvetően iszonyúan okos és jó szabály ez, tényleg nagyon kell – olyannyira, hogy nem is sima feles jogszabályt csinálunk belőle, hanem rögtön társadalmi alapszabályt, azaz alkotmányos passzust.

Csak tényleg, ne lenne az a hatalmas probléma, hogy valaki a kormánypártban rosszul jár vele. Képzeljünk el egy tetszőleges banánköztársaságot, amelyben lezajlik a következő vita egy parlamenti ülésen:

 

 „-Jé, nem küldhetünk mindenkit kötelezően nyugdíjba 70 évesen, mert akkor a Józsi bának is menni kell, és Józsi bá a fodrásznőm élettársának a legjobb cimborája. Hogy lehetne megoldani, hogy Józsi bának ne kelljen nyugdíjba mennie? … [Hosszú gondolkodás, majd felszabadulás:]

 

- Nem gond, Józsi bácsi tavaly egyedüliként nevezett a hetvenévesek gombfoci-kalapácsvetés-bukta evés (GKBe) triatlonban, amit a  10 éves fiam házibuliján szerveztünk, úgyhogy nagyon egyszerű: a törvény mentesít mindenkit, aki az elmúlt évben GKBe triatlonon bejegyzett versenyző volt!”

Na, ennyire megalázó jelenetnek nem lehetettünk tanúi az Országgyűlésben, de csak azért nem, mert a törvényhozók voltak annyira okosak, hogy azonnal felfüggesztették a honvédelmi bizottság ülését, amikor rádöbbentek a problémára, és azóta abban reménykednek, hogy senki nem vette fel mobiltelefonnal azt az iszonyatosan kínos beszélgetést, ami ez után következett. Mindegy, hogy mi lesz a döntés, lesz-e személyre szabott Lex Borkai, amely megmenti Győr polgármesterének pozícióját, vagy rögtön elhagyják az egész szabályt, hiszen „annyira nem is volt fontos”, végülis csak az alkotmányba akarták tenni. Önmagában a javaslat vitájának felfüggesztése egyetlen képviselő várható összeférhetetlensége miatt egy beismerése annak, hogy a kormánypárt lojálisabb a sajátjai kádereihez, mint a SAJÁT alkotmányukat megalapozó elvekhez.

Ami érdekes, hogy egyes jobboldaliak azon hőbörögnek, hogy már megint mennyire amatőr volt a Fidesz, hiszen – feltehetően – a frakciót és a Fideszes polgármestereket már előre végig lehetett volna nézni, hogy a szabályokat az ő mentesítésük mindennél szentebb céljával lehessen megalkotni. A Lex Járainál sokkal körültekintőbben jártak el, igaz, ott sok lóvé forgott kockán. Az amatőrizmus tényleg nagyon durva: hogy a szabály, illetve annak értéke és célja maga édesmindegy, az ennél sokkal durvább.

Tény és való: ahogy előrelátható volt, nagyon tévedtek azok, akik azt gondolták, hogy a Fidesz képes lesz arra, hogy mondjuk szélsőséges, kisebbséget sújtó törvényeket hozzon. Bár nem tudom, hogy sokkal jobb-e, hogy olyan törvényt hoz, amely mindenkit sújt, aki történetesen nem a kormánypárt közismert vazallusa.

Nem kell tovább teketóriázni: vissza kell állítani az eredeti sajtó-szabadság törvényt is, és aztán mentesíteni a kormánypárti médiát. Hiszen így is kristálytiszta, hogy nem a felvilágosultság okán módosították, hanem azért, mert ha a hazugság miatt így is folyamatosan elítélt lapoknak ráadásul minden gyűlölködő és/vagy gyalázkodó cikkre választ kellene közölnie, akkor az ötös számú párttagsági által védett „újság” és a Magyar Nemzet javarészt mások írásainak publikációját szponzorálná, mindaddig, amíg a bírók nem értik meg a NER lényegét és nem állnak be szintén a sorba.

Szólj hozzá! · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr32147474

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hajdú-Bihar-Sopron megye avagy Debrecenbe kéne menni 2010.07.17. 00:04:25

Hajdú-Bihar-Sopron megye avagy Debrecenbe kéne menni   Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megye neve első hallásra nagyon hasonlónak tűnhet minden anyanyelvi beszélő számára. Borkai Zsolt, utóbbi megye székhelyének vagyis Győrnek (ami Győr-Mos...

Trackback: Alkotmány, személyre szabva 2010.07.13. 09:31:47

Előre jelzem: alapvetően teljesen mindegy, hogy mennyi. De nagyon nem mindegy, hogy miért és hogyan. Igen, egy újabb alkotmánymódosításról van szó, a Lex Borkairól. Egy olyan ügyről, amiről maga Borkai Zsolt tehet a legkevésbé.Történt pedig, hogy Lázár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása