HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2009.11.05. 08:43 gibson.papadolu

Köszönjük, Vaclav

Címkék: politika eu bizottság külpol liszaboni szerződés vaclav klaus andor lászló

Megosztás és könyvjelző

Vaclav Klaus, a csehek atyja, ez a hihetetlen képességű, óriási formátumú, nagyszerű vezető elmondhatatlan nagy kegyről téve tanúbizonyságot aláírta a Lisszaboni Szerződést. Meg kell köszönnünk neki azt, hogy már számára is kiderült: ha aláírja, ha nem, a Beneš-dekrétumra hivatkozva senki sem fogja széthordani az országát. Sőt, a múlt bűneit sem lehet szerződésben végképp eltörölni.

Lépjünk túl azon, hogy egy államelnök megteheti azt, hogy szopat 491 millió uniós  állampolgárt azért, mert neki aggályai vannak a szerződéssel. Lépjünk túl azon is, hogy ezeket az aggályokat meglepő módon most hozza elő. Klaus úr nem gondolhatta komolyan, hogy aztán az aláírás után két nappal a Beneš-dekrétumra való hivatkozással szudéta németek tízezrei kopogtatnak majd az ajtaján, visszakövetelvén földterületeiket.

És azt se vegyük észre, hogy ebben az egész hajcihőben angol toryknak sem teljesen ártatlanok. Különösen miután egy-egy nyilatkozatukban megüzenték: ha Elnök úr esetleg várna az aláírással, ők brit belpolitikai megfontolásokból kiírnának egy – valószínűsíthetően az első ír népszavazás eredményét lemásoló – referendumot.

De aláírta, és közel ötszázmillió európai polgártársammal egyetemben foglalom imába a nevét az elkövetkezendő egy hónap minden vasárnapján.

A Klaus által emlegetett szuperállam ugyanakkor jogos és vitás kérdés. Az euroszkeptikusok nézőpontjából igenis releváns kérdések, hogy a nemzeti parlamentektől esetleg elveszik a döntés lehetőségét, hogy az Európai Bíróság felülírhatja a nemzeti bíróságok döntéseit, na meg hogy idővel eltűnhet a nemzetállam.

Azonban a Lisszaboni Szerződés aláírásával Európai Parlament már nem csak az oda kiküldött politikusok játszótere lesz, akik borzalmas pénzekért utazgatnak fel-alá jelentéseket írva. Valódi döntési kompetenciája is lesz. A Szerződés csökkenti a demokratikus deficitet, erősíti a Parlamentet, több kompetenciája lesz az európai intézményeknek.

Ez valóban egy lehetséges út a föderálisabb Európa felé, és ezzel semmi baj sincs. A nemzetállamok – konfliktusaikból és érzelmeikből ez tökéletesen látható – élnek, és élni is fognak. Ezzel sincs semmi baj. Lesz elnök, és minden országnak saját biztosa, tehát a politikusok is nézegethetnek a hátuk mögé, hogy lejáratták-e magukat már annyira saját országukban, hogy biztosok lehessenek…

Azt a magyar diplomáciai sikert, amellyel eltérítették a Fico-Slota duettet az újabb szarkavarástól, valamint a németekkel együtt jobb belátásra bírták Klaust, csak egy valamivel lehet elrontani: ha olyan biztost választunk, aki alkalmatlan a szerep betöltésére.

Lehet, hogy Andort hoz a Santa Klaus?

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr191498173

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fico szelleme járja be Európát 2009.12.10. 08:05:03

Botrány. A Fico-féle Smer újra teljes jogú tagja az Európai Szocialisták Pártjának.  Na ilyenkor az MSZP gyorsan kidobja a picsába az Internacionálét meg a testvériséget, és elkezd fideszest játszani. Hogy ezt nem lehet, mert nem engedik be a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AdamSmith 2009.11.05. 13:53:51

köszönjük meg a visegrádi szövetség stadler józsefének, hogy a népinemzetin átsejlett valami a valóságból. lehet arról beszélgetni, hogy kis néhánymilliós nemzetek saját nyelvvel és kultúrával meddig életképesek kizárólag nemzetközi jogi szokványok alapján (úgynevezett nemzetállam elfogadása, hogy az van, mint olyan), csak közben ne feledkezzünk meg a BRIC-államokról. "Amíg Önök bizottsági üléseken és igazgatótanácsi értekezleten egyeztetnek, mi elvégezzük a munkát."
süti beállítások módosítása