HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2009.11.20. 14:11 Crawly

Ízlések és pártok

Címkék: politika liberális konzervatív esz isz

Megosztás és könyvjelző

Azt mondják, az vagy, amit megeszel. Valószínűleg mert azt eszel, amit a meggyőződésed diktál. (Manapság mondjuk inkább amit a pénztárcád enged, de ez most nem egy válság-poszt.)

Ezt látszik alátámasztani a következő hír is: jelentős eltérés mutatkozik az amerikaiak étkezési szokásait tekintve, attól függően, hogy liberálisnak vagy konzervatívnak vallják magukat. A cikk olvasása után levonhatunk komoly következtetéseket az amerikai (neo)konzervekről, ha eddig bármilyen illúziónk lett volna, mert mondjuk George W. Bush kétszeri megválasztása esetleg elkerülte a figyelmünket…

Szóval a konzervatív amcsik alapvetően „country-style”-ban nyomják, míg a libsik szeretik modernnek vallani magukat. Előbbiek inkább esznek hamburgert, pizzát, steaket, mekis krumplit, és általában nagy adagokban gyorskaját, míg utóbbiak thai, indiai, etiópiai ételekben utaznak, ritkán fordulnak meg gyorséttermekben, a veggie kaják viszont annál gyakrabban az étrendjükben, és ha lehet, szeretnek kisebb adagokat enni, ízléses tálalásban.

Persze arra nem tér ki a kutatás, hogy az akkor most milyen, ha egy átlag amerikai ugyan gyarkan enne kis adag thai kaját ebédre valamint vegaburgert vacsira, ám ehelyett (vö. kognitív disszonancia) bizony „lehet nagyban?” kéri a gyorsétteremben az akciós menüt.

Tehát ne vonjunk le messzemenő következtetést, és ne higgyük, hogy nemsokára csak nagyon egészséges liberálisok szaladgálnak a nagyvárosok utcáin, mert a többiek gyakorlatilag kihalnak. Inkább csak az van, hogy  a liberálisok valószínűleg trendibbnek gondolják az egészséges és egzotikus ételeket, meg különben sem félnek annyira az új dolgoktól.

Már írtunk arról, hogy néha bizony furcsa összefüggéseket lehet megfigyelni az emberek véleménye és pártszimpátiája közti összefüggéseinek vizsgálatakor. De ezen szerintem egyáltalán nem szabad meglepődnünk. Az AdamSmith által hivatkozott kutatási eredmények a Combino villamos vagy az új-influenza elleni oltások pártszimpátia szerinti eloszlásáról számomra annyira nem megdöbbentőek.

Nálunk ez nem úgy megy, hogy jön egy hír, majd a a felnőtt szépen gondolkodik, majd tájékozódik, és vagy egyetért vele, vagy sem. Itt jön a Párt, megmondja és a felnőtt, szabad akarattal rendelkező úgy gondolja. Kész. Mit nekünk az a fránya kognitív disszonancia. Nálunk fidesz van meg emeszpé és van az ő véleményük, amivel gyorsan és hosszabb gondolkozás vagy problémázás nélkül azonosulni lehet és ez tökéletesen elég is. Politikusaink minden létező problémával kapcsolatban megnyilvánulnak, gyakorlatilag kinyilatkoztatnak, és utána senki sem csodálkozik, hogy ma a metrón az egyik srác így fogalmazott az új-influenza elleni oltással kapcsolatban: „Hülye vagy? Dehogy adatom be magamnak! Ki tudja, mi van abban a szarban (t.i. a WHO szerint is nagyon-jó-magyar-vakcinában), lehet hogy valami zombik lennénk tőle, valami kormány-féle zombik.”

Persze nyilvánvaló előnyei van annak, ha valaki a készkajákat és készválaszokat fogyaszt. Pl. nem kell rajta sokat gondolkozni. De lenne egy javaslatom: ha esetleg beugrunk a mekibe kajálni és elnyomunk egy kergemarhás burgert sültkrumplival, legalább örüljünk a saját kis kognitív disszonanciáinknak. Amíg vannak.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr201539276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.11.20. 17:47:18

Magyarországon ez egy kicsit másképpen fest: akinek még van mit enni, az a kormánypártokra szavaz. A többiek pedig...

Joseph Adama (törölt) 2009.11.20. 17:48:49

"etiópiai étel".... Van benne valami undorító képmutatás .

indapasssucks 2009.11.20. 18:17:05

@Joseph Adama: na, rajtad jót röhögtem. Azt hiszed etiópiában mindenki éhezik, meg hogy minden etióp az éhalál széllén áll/állt az elmúlt 10-20 évben.

sötétség délben. /facepalm

Joseph Adama (törölt) 2009.11.20. 18:20:50

@indapasssucks:
Legalább okoztam egy vidám pillanatot neked. :D

Morten Harket (törölt) 2009.11.20. 18:32:57

A posztbeli megállapítás helyes, a jobboldali konzervatív (vagy ősmagyar) és a balodali konzervatív (vagy kádárista) ugyanúgy töpörtyűt és szalonnát eszik és a "nyúlkajának" nevezett zöldség-salátákra nem vevő.

kraut 2009.11.20. 18:48:25

milyen hülyeség már az idézett tanulmány, miszerint velünk született tulajdonságunk a pártszimpátia.
(el is olvastam, nem csak ennyiből gondolom, mert ez már önmagában is elég nagy hülyeség).

abból indul ki, hogy a liberálisoknak magasabb a félelem küszöbük, mint a konzervatívoknak /ezért mernek ismeretlen dolgokkal próbálkozni/.
Nem tudom, hogy szándékos ez a megközelítés, vagy netto hülyeség, de mintha a profban fel sem merülne, hogy talán épp azért lesz valaki liberálisabban gondolkodó mert magasabb a félelem küszöbe az ismeretlen dolgoktól.

Módszertan... bahh!
:)

Mo-n meg tényleg mindkét oldal eszi a pörcös töpörtyűt, fehér kenyérrel.
Aztán mindkét oldal anyázza az államot, hogy miért kap trombózist. (TB-adócsalás inkluzíve).

Mézga_Géza · http://autostat.hu/autos-forum 2009.11.21. 16:38:09

akkor ezekszerint nekem libsinek kéne lennem? hoppá! mostantól teljesen máshogy fogom élni az életemet! a belga szám pedig zseniális. egyike a kevés belga számoknak amik tényleg jól sikerültek és értéket képviselnek :)
süti beállítások módosítása