HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2009.11.17. 15:59 séfnéni

A köztársaság megosztottságáért

Címkék: politika választás mszp fidesz köztársaság alkotmány köztársasági elnök

Megosztás és könyvjelző

Fújódik már a következő  lufi, újabb hétre meglesz a ballaszt. A szocik még utolsó leheletükkel örökül hagynának egy „saját” köztársasági elnököt a következő kormánynak – írja a Magyar Nemzet. A mindig jólértesültek már azt is tudni vélik, hogy a meglévő helyett egy másik Lacit, a Kovácsot szeretnék beerőltetni a Sándor-palotába.

Ennek közvetlen jogi akadálya tulajdonképpen nincs is. Az Alkotmány 29/C. §. (1). pontja szerint „A köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30 nappal (...)” kell megválasztani, arról azonban nem szól a szöveg, hogy legfeljebb mennyivel. Ez technikailag lehetőséget biztosítana a mostani parlamentnek, hogy még regnálása alatt megválassza az új jelöltet. Az első kettő kétharmados forduló nyilván érvénytelen lenne, de a harmadikban a többség áttaposhatná jelöltjét.

Persze egy ilyen megfejtés a magyar jogrend leköpése lenne nagyjából, hiszen világos, hogy a jogalkotó szelleme egyáltalán nem az volt, hogy fél évvel a mandátum lejárta előtt cseréljék a köztársaság elnökét. Jellemző, hogy az első olyan ciklusban, amikor a köztársasági elnökválasztás ilyen közel esik az általános országgyűlési választáshoz, egyből felmerül ez a lehetőség.

Melyik Laci?

A két magyarság tisztjei már állítják a sáncokat, újabb csatára készülnek: ki gyűjti be a köztársasági stokit? Ki tudja beerőltetni saját jelöltét? Ha mondjuk nem lesz kétharmados többsége a következő kormánynak, akkor ki passzolja majd a lepattanó törvényjavaslatokat az Alkotmánybíróságnak? A nemzet melyik fele húzza majd ki magát jobban félrészegen a szilveszter éjjeli beszédkor?

Tulajdonképpen mindegy is. Addig, amíg ilyen gondolkodás egyáltalán zajlik, addig semmi jelentősége nincs, hogy az egymás megsemmisítésére törekvő csapatok éppen hogyan állnak. Addig, amíg van olyan köztársasági elnökjelölt, aki a pártok öncélúságában hemperegve is elvállalja a nemzet egységének megtestesítését, hogy aztán a nemzet felét szolgálhassa, addig tényleg csak a jogászkodás marad az Alkotmánnyal.

Addig, amíg a Parlamentben ülők nem látnak ki az épület ablakán, addig tényleg ilyen remek ötletekre vagyunk kárhoztatva.

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr741531554

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kisizém nem kéne? 2009.11.19. 22:51:23

(Itt a szerkesztő ablakban fent a Stílus listából legszívesebben az "ordenáré"-t választottam volna, de nem találom.)Szóval az írja a zindex:"Nincs tételes törvényi akadálya annak, hogy a parlament [értsd: a bolsevikok] még a 2010-es tav...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GargleBlaster · http://autostat.hu/hasznos 2009.11.18. 13:59:15

szánalmas. ennyit tudok mondani a kapálózó mszpre (is).

pannonfunk 2009.11.19. 13:35:44

És Kovács Lacival meglenne a harmadik fordulóban az 50%? Ez a parlament aktuális összetételét tekintve ugye egyáltalán nem biztos...
süti beállítások módosítása