HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2009.11.13. 08:23 KilGore Trout

Az erő velük?

Címkék: politika reklám náci jobbik szélsőjobb demagóg

Megosztás és könyvjelző

Hozzám is eljutott végre a Jobbik kampányfilmje, és teljesen a hatása alá kerültem. Igaz, eleinte azt hittem a Star Wars jelentkezik újabb résszel. Az egész videó szerkesztése, a zenei aláfestés (Clint Mansell forog a sírjában), még csak egy izgalmasnak ígérkező film trailerének tűnt, de aztán elhangzott a következő mondat: „A sötét erők uralma végtelennek tűnik” és én már csak Chewbacca hörgését vártam. Aztán kiderült, hogy nem újabb Csillagok Háborúja jön a mozikba, hanem a nácik 2010-ben a parlamentbe.

A videó  meglehetősen hatásvadász, a (Dávid-)Csillagok Háborúja áthallás mellett olyan kulcsszavakkal operál, mint rabszolgasors és terror, már az első másodpercektől. Nem maradhat el – bár csak egyértelmű utalás szinten jelenik meg – a cigánybűnözés kérdése sem, amit csak úgy vállalnak fel, hogy bűnözői hordákról beszélgetnek, és közben romákat mutatnak, valamint ismert felvételeket az enyingi romák siófoki vonulásáról. Amikor a minden rosszal harcolni képes megjelenő új erőről beszél a narrátor, érdekes módon nem Vona Gábor, nem Morvai Krisztina és nem is a Jobbik, hanem a Gárda és a gárdisták tűnnek fel a monitoron, akikre később a pártelnök ütőképes hadseregként hivatkozik, gyalogsággal és lovagsággal.

Az erős utalás a párt ideológiájára, a „Szebb jövőt” kifejezés használata mellett, a párt ikonográfiájának szerves részék képező turul és a Szent-Korona megjelenése erősíti. Az egész videó azonban inkább tűnik karikatúrának, mintsem valódi kampányfilmnek. A bemutatott képek, a használt kifejezések és szimbólumok olyannyira demagógok, hogy képesek lehetnek a Jobbik választási eredményét rontani, pontosabban az igazán nagy siker esélyét csökkenteni. Utóbbihoz, a második erővé váláshoz ugyanis további kiábrándult szocialista- és Fidesz-szavazókat is meg kellene nyerni, de ez a réteg nem feltétlenül a korlátlan populizmussal nyerhető meg. 

Szóval, a Jobbik 2010-től a parlamentben, vagy a mozikban, szinte mindegy is. Ha a politizálásuk is olyan minőségű, mint a kampányfilmjük (márpedig olyan), akkor én nem szeretném végignézni egyiket se. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr181514958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása