HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2009.11.19. 08:11 nobody.mc

Politikát az egyetemekre!

Címkék: politika egyetem demokrácia

Megosztás és könyvjelző

Amikor középiskolában az egyetemi éveimet tervezgettem, két meghatározó attitűd jelent meg fantazmagóriáimban: a lányok és a szellemi szabadság - akarom mondani, a szellemi nyitottság, a tenni akarás, és a fiatalos hevület. Meggyőződésem volt, hogy füstös kis kocsmákban pattannak a szellemi szikrák, nyomdákba a röpiratok. Az utcán szél fútta sálban rohangásznak a nyári öltönyös fiatalok. Mindenki rohan valahova, izgatott, a dékán beszédet mond.

A diákszervezetek szervezkedni kezdenek - akárcsak Merle Üvegfal mögött című regényében - sokan sok fajta módon próbálnak közösségi reakciót gerjeszteni, van aki az összefogásban az egymásért elv alapján, van aki a radikális értékekért jelszó alatt. Persze lennének szélsőségek is, hisz az ember sokszínű, árnyaltabb értékrendekkel, mint sem, hogy feketén-fehéren látná a világot.

Pár hete hallottam, hogy sokszínű politikusok harcba szálltak az egyetemek politikailag steril állapotának fenntartása ellen. Eszembe jutott, talán eljött az idő, hogy a múltkeresésünk kapcsán pozitív irányok felé induljunk, amelyek konstruktívak, a megújulást sürgetik, és végül: önmagukból fakadóan működőképesek, mi több, szükségesek.

Persze, az emberben bujkáló kisördög - csak, hogy bebizonyítsa, számára ez sem új a nap alatt - kimondatja velünk, hogy az egyetemek politikai szempontból semmiképpen nem mondhatók sterilnek, annyi van csupán, hogy a politikai csoportosulások árnyékként jelennek meg az egyetemek falai között. Az viszont tény, hogy ezen kezdeményezés eredményes véghezvitele, új lendületet adhatna a politikai szervezetek, értelmiségi fiatalok közötti aktívabb megjelenésére.

Persze a kérdés ott motoszkálhat a fejünkben, hogy miért van erre szükség? A válasz a politikai eszmék és az egyetemek történelmi szimbiotikus kapcsolatában rejlik. A politikai nézetek, értékrendek, eszmeáramlatok legproduktívabb táptalajai azok az egyetemek voltak, ahol a fiatal lendület és tenni akarás, a szellemi sziporkázásra való igény, az új irányok felé mindig is aktívabb érdeklődést váltott ki. Erre talán azért lehetett szüksége a társadalomnak, mert a közösség életének irányítását, érdekeinek védelmét, minden esetben értelmiségi túlsúlyú politikai elitnek kell (kellene) képviselnie.

A politikát mint eszmerendszerek és új irányzatok bölcsőjét mindig is az egyetemek jelentették, hiszen az értelmiség kezében kell, hogy összpontosuljon egy közösség szellemi vezetés, mert csak így tud előre haladni. És mit kapnánk ebből mi, választók? Azt, amire valóban nagy szükség lenne: a fiatalok politika felé fordítását és a politikai gondolkodás fiatalok közötti, általi ápolását, erősítését. Kell ennél több?

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr91535658

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak semmi politika kérem, magyar értelmiségiek vagyunk! 2009.11.23. 09:55:21

A Magyar Rektori Konferencia továbbra sem engedélyez pártpolitikai rendezvényeket az egyetemeken. Eztán is csak szakmai alapon szervezhetők politikai események, ahogy eddig is – adta hírül a sajtó, úgy egy hete. A rektorok ugyanis nem akarjá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neokon · http://neokonzervativ.blog.hu/ 2009.11.19. 11:46:17

A politikai mindig is ott volt és ott lesz az egyetemeken. Ez egy bürokratikus szabályozás eltörlése lenne, ami biztosan csak lendítene a politikai életen, talán ugyanúgy versenyt generálna, mint a politikusok számának csökkentése.

Kicsit olyan ez, mint mikor egy bizottsági ülést titkosítanak, majd minden jelenlévő a saját szája íze szerint mondja el a történteket, hivatkozva a titoktartásra. Inkább hagy hallgassam meg, olvassam el én a történteket és vonhassam le a következtetéseket.

Ha az egyházi jelenlét nem tiltott a politikai miért az?

Crawly 2009.11.21. 20:41:59

szerintem az is elkeserítő, hogy a legtöbben azért nem hajlandóak politikáról beszélni, mert hogy fujfuj, mi nem piszkítjuk be azzal a kezünket.
talán ha kicsit intézményesítve lenne az egész, akkor olyanok is aktívabban vennének részt az egészben, akiknek tényleg lenne keresnivalójuk azon a tájon.

newwiggin 2009.11.23. 21:09:11

@Crawly:
..óriási felelősség.. Hogyan engedjük be őket, milyen szabályzással, milyen szervezeti egységben..? Fontos kérdések ezek, mert ezek teszik működővé az egészet.. lsd. Bolognai folyamat, hallgatói érdekképviselet... Melyek bizonyították, hogy hazánkra egyre inkább igaz, miszerint "A jó ötletek, rossz megvalósítói"..
süti beállítások módosítása