HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2009.11.06. 13:18 Hangulatjavító Intézkedéscsomag

Elnök úr, voltak költségeink

Címkék: média politika kettős mérce mutyi helyi téma helyi théma vitézy tamás théma

Megosztás és könyvjelző

A jobboldali médiacsászárok harca már most megkezdődött. Egyfajta szépségverseny ez. Ki tud jobban tetszeni a nagy kassza leendő őreinek. Tegyék meg tétjeiket.

Hiába erőszakolják be minden héten több mint egy millió postaládába a Helyi Théma tendenciózusan szerkesztett, bulváros pszeudo-lapot, mi eddig is leginkább lehánytuk. Azonban a tulajdonossal készített, egy Steiner Kristóf-i coming outtal felérő interjú a mai Népszabóságban, még minket is lenyűgözött. Egyrészt, több mint meggyőző az az őszinteség, amivel a nagyvállalkozó beszél a sajtó és politika kapcsolatáról, másrészt a lapjához hasonlóan hányigert keltő az a kettős mérce, amit bevallottan alkalmaz.

Ilyen az, amikor a rosszemlékű Magyar Vizsla és Milleniumi Országjáró koncepciója és menesztett újságírói találkoznak a politikailag motivált tőkével és egyfajta elhivatottsággal. Mivel jóérzésű ember maximum gyújtósnak használja a pártlapokat, eddig nem is tartottuk fontosnak, hogy ezzel a témával foglalkozzunk, döglött lóba rúgni ugye…

A kivénhedt komcsik által szerkesztett hasonszőrű kiadványoknak is a szemetesben lenne helye. De, amint már írtuk, meglehetősen ledöbbentünk a Vitézy Tamással, a liberálisoktól induló, majd balról jobbra kanyarodó média-vállalkozóval, a hetilap pártújság tulajdonosával készített interjún. A polgári értékek közé tartozik az őszinteség és a megbocsátás. Lássuk, hogy miként működik ez a gyakorlatban:

- Balos politikust dicsértek valaha?
- Hát azt azért nem. De ha valamiben komoly teljesítményt mutattak föl, azt megírtuk.
- Azt megírja az önkormányzati lap is.
- Az önkormányzati lapok pártlapok.
- A helyhatóságok többsége 2006 ősze óta jobboldali.
- Ha már egyszer ők nyerték a választást.
- Egy év múlva fideszes potentátok villaügyét és nyelvvizsgáját veszik majd célba?
- A sajátjaimmal megbocsátóbb vagyok, engedtessék ez meg nekem. Persze azzal sem értek egyet, ha mi rosszalkodunk. Azért igazán tudok haragudni. Ha túlzásba esnek, azt meg fogom íratni.

Olvassunk tehát együtt. Jól csak jobbos politkus tud cselekdni. Mivel a jobbos politikus jót cselekszik, ezért lophat is. Ok, azért túl sokat ne. Azt a végén még megíratom.

Nyilván, saját homokozójában mindenki azt csinál, amit akar. A kommunista ipar két büszkeségén, az Videotonon és az Ikaruszon meggazdagodott szélsőjobbos médiamogul is saját tévéjében válaszol a saját újságában írt cikkéhez, saját újságjában adott interjújára. De ő legalább a saját milliárdjait égeti el. Jó szórakozást.

A Théma üzleti modellje azonban más. Önkormányzatokkal kötött szerződésekre építi a bevételi forrásait - a reklám csak a borravaló. A kitűnő reakcióidővel és oknyomozó képességekkel megáldott magyar média ezt a sztorit kb. átaludta, de azt azért tudjuk, hogy jónéhány helyen csenget az önkormányzati pénztárgép. Az kiadvány most sem ingyenes. Mi álljuk a számlát. És egy jó üzletember tisztes nyereség nélkül nem kezd bizniszbe.

Dunaújvárosban évi 50 milliós szerződése van a saját tulajdonos által is pártlapnak nevezett önkormányzati lap kiadására. A Fejér Megyei Hírlap szerint Budapesten már több fideszes önkormányzat is csatlakozott hálózatához. És nem viccelnek akkor amikor a Heti Válasznak azt nyilatkozzák: hamarosan más városokat is "beveszünk". Nyilván nem indulnak esélytelenül a fidesz által frissen megszerzett pécsi önkormányzat un. pályázatán sem. Gondolom a többi, közel negyven mutáció sem csupán merő ügybuzgalomból készül.

Persze abból sincs kevés. Ne is vegyük ki a tulajdonos úr szájából a szót:

- Miközben nyilvánvaló, hogy a befektetők nem a szabadpiacon megszerzett hirdetési bevételeikből remélik a megtérülést. Gyanítom, ön sem.
- Számomra a Helyi Théma szolgálat.
- És mit szolgál vele?
[...]
- Azt a szellemiséget kívántam szolgálni, amit Orbán Viktor kormányzása alatt tapasztalhatott meg az ország.

 

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr101504457

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a közös a Jobbikban és a Magyar Dolgozók Pártjában 2009.11.07. 15:50:36

Szociológiai karakterükben, retorikájukban és a keleti Nagy Medvéhez fűződő viszonyukban is megegyeznek. A Jobbik szociológiai karakterét hasonlítom össze a bolsevik típusú kommunista pártokéval.   A Jobbik és a bolsevik típusú pártok közös s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arvedui 2009.11.06. 21:59:30

ELSŐ!
és remek gyújtós, én csak annak használom,
egyébként ELKESERÍTŐ a sötétség, így jelképesen fényt gyújtok vele :)

kiscsillag_ 2009.11.06. 23:38:07

@Arvedui: igen, de arról nem is írtak, h ennyi papírt feleslegesen kinyomtatni mennyire terheli a környezetet.

te legalább hőt termelsz vele, de nálam központi fűtés van :-/

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.11.07. 12:29:40

Any problem?
Kicsit soká tartott (20 évig) de a jobboldali sajtó is felébredt. Most azt eszitek amit eddig főztetek, azok a társadalmi minták érvényesülnek tovább nélkületek, melyeket ti honosítottatok meg.
Szevasztok, akinek nem tetszik pakolhatja a koffert. Én inkább befognám a pofámat a helyetekben.

Ződgyík 2009.11.07. 13:10:33

@Karmadealer:
Szal' mehet, aki nem kell? Nem hinném, sokan maradnának...

Hangulatjavító Intézkedéscsomag · http://polir.blog.hu 2009.11.07. 13:12:34

@Karmadealer: őőő, azt hiszem valamit félreértettél. egyrészt nem pontosan értem, hogy kik a ti? (bár a hozzászólás alapján azt érteni vélem, hogy ki a mi.)

a poszt másrészt mindenféle politikailag elfogult újságírás ellensége. felhívnám figyelmed erre a sorra: "A kivénhedt komcsik által szerkesztett hasonszőrű kiadványoknak is a szemetesben lenne helye."

harmadrészt a korrupcióba hajló, önkormányzati - tehát adófizetők pénzén - finanszírozott pártsajtónak különösen ellensége. legyen az bármilyen színű.

ErnestoPeet 2009.11.07. 14:38:44

Az akinek nem tetszik című mondatért egyszer már keresztrefeszítettek valakit a felebarátaid, emlékezz... Jahogy a ,,sajátjaimmal megbocsátóbb vagyok''.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.11.07. 17:18:58

Az a baj, hogy mára csak egy viszonylag normális napilap maradt, de az is a népszabadság.

(mielőtt beszólna valaki, olvassa el újra a mondatot.)
süti beállítások módosítása