HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2010.08.10. 08:38 Vadakatterelő Juhász

Gamauf János is csak ember volt

Címkék: kommunikáció gyilkosság alsóörs nyomozás pintér sándor hősi halott gamauf jános

Megosztás és könyvjelző

Balesetben, rákban, és számtalan egyéb módon vesztheti életét az ember. Olykor-olykor még munka közben is - a munkanélküliségi ráta aktuális állásától függően - érheti a halál. Például Benedek Elek is írás közben halt meg. Ő sem lett hősi halott, pedig mi mindennel szolgálta a kultúrát!

Hasonlóképp, a nemrég elhunyt Gamauf János 29 éves rendőrt sem nyilvánították hősi halottá. Hiába teljesített a magyar nemzetnek szolgálatot, hiába szolgált és védett nyáréjszaka egy balatoni településen – próbálva az ilyenkor bizonyára megszaporodó diszkóbaleseteket megelőzni –, hiába lett egy elmebeteg hidegvérű gyilkos áldozata, a törvény értelmében ő nem hősi halált halt.

Egy újabb zavaros ügy szerencsétlen áldozata lett (másodmagával), talán nem is ő volt a célszemély, hanem pont a másik áldozat. Ki tudja? Most még senki. Azt sem, mi köze a brutális emberölésnek Gamauf János szerelmi életéhez. Reméljük, semmi. De remélhetnénk azt is, hogy ez volt az indíték, hiszen sokunkat megnyugtathatná a tény, hogy lám, mindennek van valami oka. Nincs kétségbeejtőbb ugyanis az ok nélküli bántásnál. Gyanúsan sok a találgatás a hála istennek nem mindennapi szenzációnak számító eseményben, ezért is vagyok pesszimista a nyomozást illetően.

Ott maradt azonban egy vigasztalhatatlanul szomorú család. Duplán vigasztalhatatlanok, hiszen G. J. pályaválasztása magában hordta a lehetőségét annak, hogy erőszakos bűncselekmény áldozata lehet majd, de arról nem volt szó, hogy egyenruhában, mégis senkiként, értelmetlenül fiatalon, értelmetlen körülmények között, tehetetlenül kell meghalnia. 

Minden részvétem ellenére is úgy gondolom, helyesen döntött Pintér Sándor belügyminiszter (egyébként maga is rendőr), amikor nem nyilvánította hősi halottá G. J.-t. Nem pusztán a törvény mondja ki világosan a kritériumokat, de mi magunk, a közvélemény is érzi, hol húzódik az „emberi” és a „hősi” magatartás közti határvonal. Az egyes fogalmakra önkényesen és demagóg céllal rátukmált jelentés kiirtja magát a jelenséget (ld sztárság), amelyre eredetileg létrejött a fogalom, hiszen elkeni a különbségeket. 

A demokrácia egyik alappillérének számító átláthatóságnak (transparency) nem csak a jogi és pénzügyi folyamatok esetében kellene megkerülhetetlennek lennie, hanem a kommunikációinkban használt fogalmak terén is.

Az utólag méltatlanul felaggatott érdemek úgysem nyújthatnak vigaszt senkinek – legfeljebb a hozzátartozóknak némi anyagi segítséget azon az áron, hogy a valódi hősöket elfelejtjük.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr492210158

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eltemették a lelőtt rendőrt 2010.08.13. 21:16:03

Örök nyugalomra helyezték Balatonalmádiban Gamauf János főtörzsőrmestert. A rendőrt múlt héten lőttek le szolgálatteljesítés közben Alsóőrsön.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása