HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2010.07.01. 08:08 ulloiut

"Kedves Négerek!"

Címkék: politika fidesz alkotmány köztársasági elnök schmitt néger

Megosztás és könyvjelző

Schmitt Pál megválasztása sok aggályt okozott a politikai spektrum mindkét(!) oldalán. Az index szerint Kövér „Sámson” László körmeszakadtáig harcolt a Nemzet Palibájának megválasztása ellen, bár figyelembe véve, hogy a komenistákat dús lobboncával buktatta meg, ez a köröm dolog annyira nem hat meg minket.

Még a kormány szimpatizánsai körében is sokan sejtik, hogy Schmitt nem lesz nagy szám, de igazság szerint az Alkotmányban megfogalmazott, jelen pillanatban mindenképpen ellentmondásos két feladatból („kifejezi a nemzet egységét” és „őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”) az elsőt többé-kevésbé meg tudja valósítani, a második meg úgysem releváns az Alkotmány új urai szerint, úgyhogy mindegy, hogy sem érkezése, sem hozzáértése nincs a demokratikus működés felügyeletéhez.

Kifejezetten megmosolyogtató viszont egyes „bérrettegők” félelme, hogy Schmitt totális blamázs lesz a tisztségben – ahhoz azért a mérce meglehetősen alacsonyan van. Tőlünk nyugatra, Németországban két cikluson (1959-1969) keresztül volt a másodvonalbeli kereszténydemokrata (szintén) pártpolitikus, Heinrich Lübke az elnök, mielőtt röviddel mandátuma lejárta előtt lemondott, többek között mert kiderült, hogy korábban koncentrációs táborokat tervezett.

Mindenesetre míg Lübke a „párttársait az őrületbe kergette” verbális ámokfutásaival, az újságíróknak és a polgárok egy részének rendkívül sok szórakozást okozott. Annak ellenére, hogy soha nem sikerült bizonyítani, hogy tényleg elhangzott-e, legismertebb bonmotja a nemzeti legendárium részévé vált: egy libériai út során beszédét állítólag következőképp kezdte: „Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Négerek!”.

Bizonyított azonban, hogy Lübke – aki mint utóbb kiderült, demenciában szenvedett – Madagaszkáron meredeken indított: „Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Tananarive Asszony!”. Nos, Tananarive a főváros, Antananarivo akkori elnevezése volt, s nem az elnök (vagy esetleg felesége) neve. 

De a „nemzeti egység megtestesítését” nemcsak választott tisztviselők látják el, hanem számos demokratikus országban kékvérű államfők. Bár a brit Fülöp herceg csak „first husband”, az ő mélyrepüléseihez is nehéz lesz Schmittnek felnőni: számos egyéb beszólása mellett Fülöp Kínában arra figyelmeztette az ott tanuló brit diákokat, hogy ferdeszeműek lesznek, ha sokáig ott maradnak. Egy tősgyökeres brit sovány testalkatából pedig azt a következtetést vonta le, hogy még nem lehet régóta hazánkban: Míg Skóciában egy autóvezető-oktatótól kérdezte meg, hogy honnan talál ott józan diákot.

(Persze más monarchikus államfők esetenként még az alkotmány őre pozícióban is sikeresebben teljesítettek, mint Schmitt várhatóan fog: János Károly spanyol király a demokráciát egy puccstól mentette meg 1981-ben).

Egyébként Fülöp nejét, a brit királynőt egy választott államfő „molesztálta” kétszer is: II. Erzsébet 1994-es látogatása során Jelcin elnök először a kabátot akarta lekapni róla (a protokoll szerint a királynőhöz hozzáérni nem szabad), de a királynő ügyesen kicselezte. A Vörös téren azonban már nem menekült: egy fotós lekapta, ahogy a mögötte álló Jelcin hátulról ruháját igazgatta, mire a Daily Mirror pikírten megjegyezte, hogy a Queen-nél felesleges akár pénzt, akár flaskát keresni.

Persze Borisz cárnak, aki Schmittel ellentétben nemcsak reprezentatív szerepet töltött be, voltak ennél súlyosabb pillanatai is, mint az alábbi videóból is kiderül:

A videó alatti komment – Ne felejtsd el: ez az ember TÖBB EZER NUKLEÁRIS FEGYVER FELETT RENDELKEZETT – egyrészt valóban ijesztő, másrészt megint Schmitt viszonylagos ártalmatlanságát támasztja alá. Neki egyetlen fegyvere az Alkotmány lenne, de jó eséllyel nem tudja és nem is akarja majd használni. 

A fentiekkel ellentétben Schmitt gyakorlott diplomata, aki hivatalának szerepléssel kapcsolatos funkcióit várhatóan többnyire hibátlanul fogja ellátni. A Lübke féle malőrök nem valószínű, hogy Schmittel elő fognak fordulni. Lübke a vonatkozó képesség hiánya ellenére gyakran szabadon akart beszélni, a lojális Schmittet viszont szigorúan fogják távirányítani a MeH-ből Miniszterelnökségből - és mint eddig, innentől fogva sem fogja az önálló gondolatok kockázata terhelni. De Lübkével ellentétben legalább mindig tudni fogja, hogy éppen hol beszél.

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr342122113

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pravdácska, vodkácska, szakszervezeti könyvecske, ... 2010.07.02. 17:47:13

Örömteli (!) hír - ha máshol nem is, legalább nemzeti kulturális ökörségünk felvirágoztatása érdekében haladéktalan lépéseket tett a kormány. Ez az első terület, ahol TÉNYLEG haladunk. Ami nekem a Kádár korszak óta hiányzott, az a politi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shweir 2010.07.01. 17:20:45

Ez olyan jóféle magyar önmegnyugtatás. Ha valami sz*r, akkor gyorsan körbenézünk, és elégedetten állapítjuk meg, hogy van ennél sz*rabb is. Ja, és ha a németek és az oroszok megengedhetik maguknak, hogy ostoba elnökük legyen, akkor már Smittel is minden rendben. Ugyanakkor épp a Vezénylő Tábornok jön mindig azzal, hogy a példamutatás, az erények, az értékek... Hogy is van ez?! Ez most példamutatás a tiszta, alkalmas jelölt választására, vagy példa az új erényekre (brrr)esetleg holnaptól az ilyen jellem számít értéknek?

Hangulatjavító Intézkedéscsomag · http://polir.blog.hu 2010.07.02. 11:47:01

én azért ennél jóval több szarkazmust véltem felfedezni az írásban, mint amit te találtál benne ;)

alte trottel 2010.07.03. 14:22:07

Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha akarná se teheti kötelezővé a tévétornát
süti beállítások módosítása