HTML

Facebook a barátunk

Polír

Kotta nélkül

Twitterelj velünk

Friss topikok

  • Abra: Igen, Kozsó tényleg ott van, másrészt, a Szandiban csalódtam még pozitív értelemben, és van még ... (2010.10.28. 19:17) Enumeráció sok meglepetéssel
  • kerdesek05: Varvasovszki? egy életre elásta magát. (2010.07.11. 14:55) Ász fordulat
  • alte trottel: Jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk _EGYETLEN_ pozitív hozadéka, hogy szeretett sNittpajánk ha ... (2010.07.03. 14:22) "Kedves Négerek!"
  • ulloiut: @Közben meg panaszkodunk, hogy semmi nem @működik, meg semmit nem ad az állam. Azért ez egy jogos... (2010.07.01. 01:30) Mutyiexport
  • darkmirjam: Hát eztán majd a színes aktnaptárak zárjegyesek lesznek. A fekete fehérek művészinek minnősülnek, ... (2010.06.23. 13:37) Hardcore nyomja Szőcs – képpel

Kotta nélkül

2010.06.25. 08:20 nobody.mc

Nagy tigris

Címkék: kína válság görög

Megosztás és könyvjelző

Március legnagyobb gegját az amúgy meglehetősen sótlan Angela Merkel, német kancellárina lőtte el. A csődközeli helyzetbe került Görögország válságból való kirántását uniós segítség helyett néhány égei-tengeri sziget értékesítésével látta megvalósíthatónak. Sajnos ez nem következett végül be, májusban az európai unió tagállamainak pénzügyminiszterei - gyakorlatilag az utolsó percben - elfogadták a görög mentőcsomagot, megmentve a hazudozót az államcsődtől.

Azóta viszonylagos csend övezte a görög kérdést, amíg a Wasington Post magasrangú kínai kormányzati forrásokra hivatkozva be nem számolt Csang-Te Csiang miniszerelnök-helyettes hivatalos athéni útjáról. A nagyon fontos elvtárs pedig nem mást jelentett be, mint egy többmilliárd euró nagyságrendű befektetéscsomagot többek között a hajózás-, a légiközlekedés-, és a telekommunikáció területén.

Kínai, ahol most éppen komoly gazdasági növekedés, és pénzbőség van egy pillanat alatt kihasználta az alkalmat és egy mérteset bevásárolt a padlón lévő görögországból. Többek között a görögök nemzeti büszkeségének számító, az ókorban még prosperáló pireuszi kikötőt.

Kína számára persze a kikötő önmagában annyira nem is fontos. Sokkal a saját logisztikai központ, amivel ki tudják kerülni a későbbiekben esetleg akadékoskodó Rotterdamot, amely most a kínai termékek legfőbb európai fogadóállomása. A görögországi példa tökéletesen illeszkedik Kína terjeszkedési stratégiájához: kihívásokkal küzdo, kockázatot jelento, a nyugati befektetok számára érdektelen régiókat céloznak meg, ahol aztán olcsón bevásárolnak.

Mindeközben Európában gyanakodva tekintenek az ázsiai országra (a franciák például nemzetgazdasági kockázatokra hivatkozva vétózták meg egy francia vállalat adásvételét). Egyesek számára aggodalomra adhat okot, hogy Kína a jelenleginél is nagyobb mértékben árasztja majd el olcsó árukkal a megvénül Európát; az Európai Unió országai pedig véglegesen hátrányba kerülnek a kereskedelemben. 

Persze a mában a görögök elég nagy szarban vannak - ebből a perspektívából érthető Panandreou miniszterelnök, amikor ezeket a veszélyeket nem mérlegelve a kínai milliárdokat az „istenek ajándékának” tekinti, melyek beindítják majd a gazdaság motorját. Sőt az októberben megalakult új kormányzat annak ellenére áll ki teljes mellszélességgel a kínai beruházások mellett, hogy ezzel a lépéssel sikerült alaposan felbőszítenie a szakszervezeteket, akik felháborodottan tiltakoztak 500 görög elbocsátása és kínai (olcsóbb és hatékonyabb) munkásokra cserélése ellen.

A stratégia tehát működik, a Tigris okosan növeli vadászterületét.  Ha Európa nem vigyáz, könnyen a prédájává válhat…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polir.blog.hu/api/trackback/id/tr462102418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása